Japanse Shindotuin

Geschiedenis van de tuin

Onze tuin is het resultaat van veel opzoekwerk, plannen en testen. Een Japanse symbolentuin aanleggen bleek niet zo eenvoudig, vooral omdat we die symboliek in een Typisch Japans landschap wilden gieten.

Ook de 60 ton rotsblokken op hun juiste plaats leggen bleek letterlijk en figuurlijk een "zware" karwei.

Eerste uitzicht tuin [Klik om te vergroten]

Het "Japanse Gardeninstituut" heeft met zijn boek "Create Your Own Japanese Garden", voor ons de poort geopend om ook daadwerkelijk onze dromen in werkelijkheid om te zetten. Onze vorige klassieke tuin omvormen tot een Japanse tuin vergde vooral een goede planning, de nodige dosis spierkracht en geduld. Aan de ingang zijn we gestart met een Zen gedeelte met een versteende rivier en rotsblokken vanuit dit oogpunt is gans de tuin geleidelijk aan tot zijn huidige vorm gekomen.

Bij de aanleg hebben we ook rekening gehouden met de yin en yang principes, zodanig dat de tuinelementen elkaar in evenwicht brengen.

Uiteindelijke uitzicht tuin [Klik om te vergroten]

Gelukkig hebben we 80% van de bomen en struiken van de vorige tuin (1990) kunnen herbruiken.

Wel hebben we esdoorns en tuinbonsais aangekocht die nu voor een groot gedeelte het karakter van onze tuin bepalen.

In 2004 legden we de allerlaatste hand aan het tempeldak dat het tuinterras overdekt en zo een ideaal oogpunt vormt van het geheel.

Japanse bloementuin [Klik om te vergroten]

In 2006 zijn we gestart met het aanleggen van de 2e en 3e tuin. De tweede tuin is een bonsaituin waar de evolutie van startplant tot bonsai gevolgd kan worden.

De derde tuin is waarschijnlijk uniek voor Europa! Een Japanse bloementuin! Naast heel wat bloeiende vaste planten zullen ieder jaar weer een massa verrassende éénjarige Japanse bloemen iedereen zeker gaan bekoren... Een lust voor de ogen en de neus. Deze kleurrijke wandeltuin zal jaar na jaar ook weer anders zijn.

Bezoekerscentrum [Klik om te vergroten]

April 2010

Door het openen van het bezoekerscentrum, is de opvang van onze bezoekers flink verbeterd. Ons bezoekerscentrum, met meer dan 50 zitplaatsen, biedt een prachtig beeld op de shindotuin. Het tuinterras zorgt voor een verbinding van de tuin met het bezoekerscentrum.

Shintotempel [Klik om te vergroten]

Augustus 2012

Tijdens het maanfeest in augustus 2012 werd het theehuis omgevormd tot shintotempel en tevens ingezegend door een boedhistische monnik van de Shingon gemeenschap. Aansluitend bouwden we aan de achterzijde van de tempel een nieuw mausoleum.

Japans theehuis [Klik om te vergroten]

In 2014 onderging de tuin een volledige metamorfose, zo verdween de shindotempel om plaats te maken voor een groter gebouw. Dit nieuwe gebouw bevat een authentiek theehuis (GETSU-AN), een Shinto-tempeltje (KANGETSUDO) en een mausoleum, het totale gebouw kreeg de naam GETSU-DO.

Ook in de andere delen van de tuin werden nieuwe elementen geïntroduceerd. Zo werd in de bloementuin een symbolenparkje aangelegd, met het yin-yang teken, een Tomoe-symbool en het symbool van de heilige Fuji-san (vulkaan).

Eind 2017 hebben we besloten de flowergarden te sluiten om meer aandacht te kunnen besteden aan de andere tuinen. Een groot aantal van de planten uit de flowergarden worden nu in de bonsaituin te koop aangeboden.

Vanaf 2019 hebben we beslist om het bezoekerscentrum te sluiten, enkel het terras kan tuinbezoek nog gebruikt worden.
In onze symbolentuin is er ook een esdoorntuin aangelegd tussen de rotsblokken.

Terug naar boven